Anne Stokkebæk
Psykolog og parterapeut

Arbejdspapirer
 
Her finder I forskellige arbejdspapirer med spørgsmål, som I kan bruge i arbejdet med jeres parforhold.
Print
7 kendetegn ved gode og langtidsholdbare parforhold

Den amerikanske professor John Gottman har i mange år forsket i, hvad der kendetegner det gode og langtidsholdbare parforhold. Han har fundet frem til disse 7 kendetegn:

  1. I er medpassager i hinandens liv, og har kendskab til hinandens verdener. Både den ”indre verden” som tanker, følelser, længsler, behov, drømme osv. Og den ”ydre verden”, som handler om, hvad der sker omkring jer i jeres liv hver især. Kendskab til hinandens verdener og liv er et udtryk for, at I har et samliv, samhørighed, og ikke bare lever hver jeres liv parallelt med hinanden.
  2. I mærker og bemærker – italesætter – hinandens positive egenskaber og handlinger. 
  3. I vender blikket mod hinanden i stedet for væk fra hinanden: Nysgerrighed og opmærksomhed på hinanden holder parforholdet levende.
  4. I tager beslutninger sammen, og lader jeres partner have indflydelse på jer.
  5. I overkommer fastlåsthed og hårdknuder: I løser de løselige problemer, finder kompromisser og erkender de uløselige problemer og lader dem ligge.
  6. I bruger tid sammen, og skaber en fælles verden sammen med fælles gøremål, projekter, interesser, traditioner og ritualer. Det giver jer en følelse af samhørighed og meningsfuldhed.
  7. I hjælper hinanden med at virkeliggøre hinandens potentialer og drømme.

 

Kilde: Gottman, 1999.

Anne Stokkebæk. Januar, 2023.

 

Psykolog og parterapeut Anne Stokkebæk

Tlf.: 41 59 98 09
E-mail: anne.stokkebaek@gmail.com

Se også min anden hjemmeside

Skip to content